Sitter og tenker litt på ting som skjer online. Det være seg på ulike forum, sosiale medier, massemedia eller alle de forskjellige måtene man har i dag for å uttrykke sin mening. Noen er så ærlige at de stiller opp med fullt navn og all personalia, men andre igjen gjemmer seg bak falske profiler og bilder som ikke har med dem selv å gjøre overhodet. Er dette helt lovlig? Det er det nok ikke, men det er vel veldig vanskelig for lovens voktere å finne frem til de som er bak i mange tilfeller og som bare bruker det til diskusjoner og ytringsutvekslinger og meninger. Men det er jo dessverre noen som benytter dette til ulovligheter også – og da blir de sjekket mye grundigere og fulgt på alle de forskjellige måtene som er mulig i dag.

Mange profiler

En av de aller største sosiale media sidene i dag er jo som kjent Facebook. Men selv de klarer ikke å hindre at folk ute i den vide verden operer med forskjellige profiler. Men de jobber ganske intenst og de har fjernet mange som benytter seg av falsk trygghet bak et tastatur og tror de kan si hva de vil når de ikke har sitt navn fremme. Jeg kan jo trekke frem diskusjonene mellom ulike kulturer og religioner i verden. Der er det mange meninger og der er det mange som snakker over seg. De sier ting de ikke egentlig har kontroll over, men siden de i veldig mange tilfeller gjemmer seg bak en falsk profil så tar de frem det «tunge» ordskytset for å si sine meninger. Og det er da for eksempel Facebook veldig ofte gir de en form for straff ved å sperre den aktuelle profilen ute fra sidene sine. Det være seg for noen dager, uker eller måneder. Jeg vet ikke da jeg selv aldri har blitt utsatt eller vært med på noe slikt!

Ulydigheter

Men som i så mange andre tilfeller i dagens samfunn i verden så er det også de som bruker denne muligheten til å gjøre kriminalitet. Hvem har ikke i dag fått tilbud om både millioner av dollar og eller Euro på nettet? Jeg har i hvert fall fått utrolig mange tilbud! Det å gjemme seg bak profiler kan jo gjøres på flere måter så det er vel derfor det blir attraktivt for noen å forsøke å «lure» til seg ting fra andre.

Ulydigheter

Hacking er jo en form for digital kriminalitet og kan gjøre stor skade. Hva de ønsker å oppnå er for meg en stor gåte i hvert fall, men det er dessverre en del som bedriver den slags aktivitet. Så har vi spam som utføres i mange varianter – både for å hindre noen i å få gjort ting og å få lurt til seg andres personlige opplysninger.

Sikkerhet

Så det å lære seg litt om hvordan man bør sikre seg på internett og med andre digitale ting i dag – det kan til slutt vise seg og være en veldig god investering. Kanskje du slipper helt unna alt som er av problemer med både uønskede som snuser i dine private saker og uønskede som skader eller simpelthen stjeler noe fra deg online.