Det er jammen ikke lett å beskrive ting med bare få ord i alle sammenhenger. Jeg forsøkte å beskrive i forrige artikkel litt om julemat og tradisjoner og slik er Norge med sine tester av alt mulig mellom himmel og jord. Men jammen ikke lett med få ord nei. Så derfor kommer det enda en artikkel (minimum) om slikt. Men jeg skal nesten holde meg unna pinnekjøtt og ribbe denne gangen selvfølgelig. Jeg har litt mer i tankene drikkevarer som også er en stor hovedsak til god mat i julehøytiden. Juleølet kommer jo ut hvert eneste år og det er store forskjeller på kvaliteten også her som i alt annet.

God drikke til god mat

Drikkevarer

Med god mat kommer det alltid god drikke. Og hva man drikker varierer vel også meget stort. Noe etter hvor man er i landet og hva tradisjonene er der, men også hvem man er med og ikke minst hvor gammel man er. De eldre generasjonene er vel litt mer oppsatt på tradisjoner enn hva de yngre generasjonene er. Hva drikker du? Hjemme der jeg kommer fra har det alltid vært alkoholfri drikke til maten. Men det har alltid blitt brygget hjemmelaget øl – og den smaken tror jeg aldri jeg vil kunne glemme – en utrolig spesiell og god smak til maten i julehøytiden. Men juleøl står på bordet til julematen i mange hjem. Og juleøl blir testet hvert eneste år av media. Og det skjer forandringer hvert eneste år, så det lønner seg jo å følge med for ikke å kjøpe «katta i sekken».

Juleøl

Juleøl er noe omtrent alle bryggerier brygger. Og nå i de senere årene har det jo blitt utrolig mange bryggerier i Norge når man også tar med alle mikrobryggeriene som har dukket opp. Men hva er egentlig juleøl?

Juleøl

Jo juleøl er et øl som brygges i forkant av julehøytiden. Ølet er et maltøl og inneholder selvfølgelig humle, gjær og vann også. Men det brukes større mengder med spesialmalt, farget malt og malt med karamell smak. Dette gjør at ølet får en rund og søt smak, samtidig som det skal ha en viss bitter smak også og med nyanser mot nøtter, knekk og karamell. I riktig gamle dager så feiret man ikke jul slik vi gjør i dag, men de drakk jul!

Flere kategorier

Når media skal teste ut hvilket juleøl som er best så deles ølet ofte inn i fem forskjellige kategorier. De fem er alkoholfritt øl og klassisk og handverksbryggerier for både butikk og for vinmonopolet.

Alkoholfri klassen er den minst kategorien – der er det Claustaler, Munkholm og Aass som lager de tre beste. Og de er ganske jevne med små forskjeller i kvaliteten.

Klassisk i butikk kategorien hadde 20 sorter i fjor. På topp endte et av juleølene fra Grans bryggeri, tett fulgt av sorter fra Hansa bryggerier og to forskjellige sorter fra Ringnes. Men hansa hadde også det juleølet som havnet sist. De store bryggeri selskapene eier jo flere bryggerier på ulike plasser i landet nå.

Handverksbryggerier i butikk hadde med nesten 50 øl varianter. Øverst her havnet 7-Fjell bryggerier og Nøgne Ø bryggeri med lik poengsum i vurderingen.Nederst blant disse havnet Ego Brygghus og Mack Microbryggerier.

Klassisk på Vimonopol innholdt i fjor 18 sorter hvor Ringnes gikk til topps. Sist på denne listen havnet Hansa Borg Bryggerier med en av sine varianter.

Handverksbryggerier på Vinmonopol er den største kategorier med over 50 sorter juleøl. Amundsen Bryggeri topper denne listen, mens Bryggerihuset Aass bryggeri havnet sist.

Slik er Norge med utrolig mange ulike sorter øl å velge i nå. Lykke til i din jakt på å finne det beste juleølet for 2018.