Slik er det bare her i Norge er svaret på veldig mye rart. Og jeg blir stadig overrasket over ting jeg også. Jeg har bodd i utlandet i en periode og bare på den perioden kan jeg se at ting har endret seg. Det er jammen ikke lett å være med å styre ting her i landet. Jeg snakker ikke da om å styre på regjeringsnivå eller kommunalt nivå for den saks skyld, men styre familie og ansatte på lokale plan. Selv der er det mange ting som er veldig forskjellige i forhold til når jeg var ung og var i fullt arbeid.

Respekt

Bare ta en slik enkel ting som respekt for de som er voksne og eldre enn deg selv. Der er det store forandringer. Slik har det blitt i Norge i dag. Før om årene var det jo nesten en lov å lytte til sjefer på jobben og slikt. Var det for eksempel letter overtids jobbing på gang, så var det jo nesten en selvfølgelighet at man svarte ja og jobbet det som trengtes. Man skulle ha meget god grunn for å svare nei til slikt. Men det kunne jo selvfølgelig skje, og kanskje spesielt dersom det var en arbeidsplass hvor det var mye overtid.

Men i dag er det absolutt ikke en selvfølge at noen tar overtid dersom det er mye å gjøre på en arbeidsplass. Slik har det blitt i Norge bare. Jeg hørte en historie her for kort tid siden;

Nei ikke snakk om

Dette jeg hørte skjedde i restaurant bransjen. En bedrift hvor de lever for det meste av «take away» og har svært lite gjester direkte inne i «huset». Og på den måten kreves det jo en del folk for å tilfredsstille kunder med utkjøringer av mat når de bestiller. Og den dagen dette skjedd var det veldig stor trafikk da det nærmet seg slutt på skiftet for en av de ansatte. Den lokale sjefen spurte da om vedkommende kunne hjelpe til en stund ekstra fordi det var veldig mye å gjøre. Svaret kom da at Nei det var det ikke snakk om, fordi vedkommende hadde avtale med noen venner om å treffe de for å «henge med de»! De skulle ikke noe spesielt annet enn å treffes for å ha sosialt samvær.

Sjefen stod igjen med et måpende uttrykk og var meget overrasket over dette svaret. Men, slik har det altså blitt i Norge i dag. De unge har veldig ofte ikke noe ansvar for sin arbeidsplass. Bare de får lønn som er så god som mulig så sitter de gjerne bare på en stol og surfer på telefonen sin hele dagen frem til lønnen kommer. Noe ekstra jobb utenfor det som er de spesifiserte arbeids oppgavene er det i hvert fall ikke snakk om. Slik har det blitt i Norge i dag!

Skremmende

Jeg blir nesten skremt av å se hvordan respekten er mellom for eksempel tenåringer i dag er mot de som er eldre og skal lede i en eller annen sammenheng. Jeg har nesten ikke ord for hvor galt jeg synes det er noen ganger!