Idrett er stort i Norge og det opptar mange mennesker. Spesielt dersom man ser på det med totale øyne. Da mener jeg fra minste lille deltaker er hjelper til den øverste og mest profilerte utøveren på toppnivå. Og alle er nødvendige. Og de senere årene har Norge blitt mer og mer klar over at alle er nødvendige for at det hele skal fungere. Idretten fungerer ikke uten ildsjelen Ola eller Eva i dalen langt inne i landet. Men vi får heller ingen resultater dersom vi ikke har de store profilene som Petter Northug og Marit Bjørgen. Slik er det i Norge.

Norges Ildsjeler

Jeg sitter og spekulerer på om vi hadde fått så mange gode resultater i idretten i Norge uten landets ildsjeler? Jeg tviler vel egentlig på at vi hadde fått så mange resultater. Noen solo artister kunne nok fortsatt ha kommet frem, men de som er kommet fra den lille klubben og gått hele veien frem til toppen hadde vi aldri fått høre om uten landets ildsjeler. Og det er virkelig noen som «brenner» mer for ting her i landet enn noen av oss andre gjør.

Hedre de som bør hedres

Idrettsgallaen har blitt plassen der hele Norges Idrett samles. Og de samles for å hedre de som bør hedres. Dette skjer nå en gang i året – like etter nyttår. Det har etter hvert blitt ganske mange priser. Første året dette ble arrangert var i 2002 – altså for å hedre de som hadde gjort det bra i 2001.  Hva er egentlig Idrettsgallaen? Det enkleste svaret er at det er en fest hvor idretts Norge samles og hyller de som har gjort det godt året før. Og dette har nå skjedd i over 15 år. Disse menneskene ble garantert hedret tidligere enn dette også, men fra den gangen altså i stor offentlighet på NRK i beste sendetid I tillegg til dette showet det har blitt å hedre alle de forskjellige menneskene så er det også et kulturshow. Og tenk deg om du en gang skulle stå der på scenen og bli vist frem for hele Norge på TV skjermen – det vil garantert bli et øyeblikk du aldri vil glemme igjen.

Hedre de som bør hedres

Mange priser

Mange priser

Hele festen er et samarbeid mellom NRK, Norsk Tipping og Norges Idretts forbund. På forhånd nomineres det utøvere eller kandidater til hver pris. Men til tre av kategoriene opplyses det aldri noe på forhånd. Årets Forbilde, Årets hederspris og den som blir kåret av utøverne selv – årets utøver eller utøvernes pris.  Krav for å kunne bli for eksempel årets ildsjel er at du må ha gjort en solid innsats for klubben eller foreningen eller laget. Du må ha vært trener eller ha hat et eller annet verv. Men du kan ikke være heltids ansatt med lønn. Det er vel denne kategorien som har fått størst oppmerksomhet siden den ble introdusert i 2006. Alle kandidater blir jo høytidelig presentert på NRK i mange uker før showet. Og til slutt er det fem finalister som igjen da blir stemt på av en egen jury og TV seere. Til slutt sitter man da med en ildsjel for året! En herlig kategori for Norsk Idrett.