Nordmenn er glad i teknologiske duppeditter. Smarttelefoner, TV med ekstra funksjoner, smartklokker og utallige små og store dingser, nordmenn har det meste. Vår interesse for alle slike dingser har gjort at samfunnet har åpnet for utstrakt bruk av teknologi.

Mobilnettet er godt utbygget, selv om det alltid kan forbedres. Restauranter, kjøpesentre og andre steder hvor vi tilbringer tid, har alle Wi-Fi nettverk tilgjengelig. Posten, offentlige kontorer, myndighetene og de fleste selskaper lar oss ordne det vi trenger på nett.  Så de tekniske løsningene er alle tilpasset at vi er komfortable med å bruke teknologien.

På mange måter kan det virke som vi er verdensmestre innen teknologi. Mange av oss føler nok også at vi ligger helt i verdenstoppen innen teknologi. Dessverre er dette ikke helt riktig.

Bruksverdi

Ser vi nærmere på hvordan vi bruker teknologien, er det hovedsakelig snakk å bli underholdt. Vi sitter med nettbrett og smarttelefon; knuser godteri i Candy Crush, tenker strategisk på Clash of Clans og tester flaksen hos Pokerstarscasino. I tillegg til dette, er det mange som bruker de mobile enhetene til å sjekke e-posten, logge seg inn på nettbanken og andre viktige nettsider. Dingsene hjelper oss å få en litt enklere hverdag, gitt at vi er mye på farten.

Candy Crush

Alt dette er selvsagt positivt, men det er en passiv måte å bruke teknologien på. Det er lite snakk om å finne nye løsninger, lage nye apper eller lignende. Vi bruker det andre har laget og er fornøyd med det.

Fra enkel bruk til avansert bruk

Ser vi nærmere på hvordan vi bruker teknologien, er det ikke veldig imponerende. Svært mange av oss bruker bare de helt, helt grunnleggende funksjonene. Å lagre dokumenter i en sky og jobbe med dokumentene på tvers av flere plattformer, er en funksjon som er lite brukt. Kommunikasjon og jobbing via Skype istedenfor fysiske møter, er fremdeles svært lite brukt. Medarbeidere flyr frem og tilbake til kontorer for å ha møter. Dokumenter må sendes via e-post istedenfor å hentes fra en sikker sky.

Dette er bare noen eksempler på at teknologien er mer avansert enn vår bruk. Vi utnytter bare en brøkdel av potensialet. Noe av grunnen til dette ligger nok i vår natur.Vi er naturlig skeptisk til ting vi ikke har helt kontroll over og ikke kan se og ta på. Vi kan ikke se at dokumentene ligger i skyen og vi bekymrer oss for sikkerheten. Sannsynligheten for at et dokument blir snappet opp når den sendes som en e-post er større enn at noen hacker skyen og finner akkurat det dokumentet. Men det føles tryggere å ha ting på plass der vi vet hvor vi har de.

Fra bruk til utvikling

Å kunne bruke teknologi er selvsagt det første steget i en teknologisk utvikling. Det neste er å begynne å presse grensene for hva systemene klarer i dag. Kanskje trenger man å ha flere funksjoner i et dokument som flere personer skal redigere samtidig?  Kanskje er det nødvendig å kunne dele opp arbeidet på en annen måte. Det er når man når dette nivået, at vi kan begynne å si at vi faktisk er verdensmestre, at vi er gode på teknologi.

Nordmenn henger etter på utviklersiden

Selv om vi nordmenn gjerne ønsker å være best i verden, helst i alt, er det et faktum at vi er et lite land med relativt få innbyggere. Vi var veldig heldig og fant olje som vi kunne utvinne. Dette gav oss et økonomisk forsprang og vi har levd godt på dette.

Samtidig har det også vært en sovepute på mange måter. Vi har jobbet og vi jobber hardt med å forbedre teknologien knyttet til olje og gass. Dette er et felt vi er komfortable med og vi har mye kunnskap.

Utfordringen med dette er at olje og gass er ikke-fornybare ressurser. Det er ikke sikkert det er så mange år igjen før de store oljeplattformene stenges. Allerede i dag ser vi at antall arbeidsplasser i olje-og energi bransjen har sunket kraftig.

Så vi må begynne å se etter andre måter å tjene inn penger, utvikle kompetanse og være konkurransedyktig. Utviklingen av digital teknologi, apper og lignende er et naturlig steg videre ettersom samfunnet har lagt til rette for denne bruken.

Infrastrukturen man trenger er allerede på plass i form av hurtig mobilnett, sterke Wi-Fi nett og myndighetenes fokus på å tilrettelegge for bruk av teknologiske løsninger i sine systemer. Så alt ligger egentlig til rette for at vi skal kunne utvikle teknologien enda mer. Skape nye, smarte løsninger som vil selge på et verdensmarked.

Wi-Fi

Utfordringen i dette tilfellet vil nok være å få nordmenn til å se utenfor sine egne grenser og tenke hva andre folk, i andre land, har behov for i forhold til teknologi. Og ikke minst, se hva andre er villig til å betale for. Vi krysser fingrene for flere norske utviklere.