Dette skal jo ikke være noen nyhets side, men i dag når jeg sitter her foran computeren og skriver så er det jo statsbudsjett dag for neste års statsbudsjett. Og dette budsjettet handler jo hele tiden og dyrere ditt og dyrere datt. Men det kommer faktisk også en og annenmelding om billigere her og billigere der. Høyere avgifter på dette og litt lavere avgifter på dette. Vi ønsker å kutte her og kutte der. Slik går det frem og tilbake gjennom hele budsjettet (jeg har ikke studert hele).

Sukker

Regjeringen har tidligere satt opp sukkeravgiften til en masse «hyl og skrik» fra allmenheten i Norge. Men nå senker de denne avgiften igjen. Eller det vil si de setter den ned på noe, men ikke på alt. Cirka 45 prosent setter de den ned på godterier. Det vil si at dette blir billigere så sant ikke butikkene nå passer på å øke den delen på varene så de tjener mer penger for hver enhet de selger. Det kan jo fort skje kan jeg tenke meg. Men på det som har med drikke å gjøre som også inneholder sukker senkes ikke avgiften på samme måten. Her var det noe om at regjerningen ville ha en eller annen utredning for å kunne gjøre noe med brus og saft?

Sukker

Strøm

Strøm skal også bli billigere om vi skal tro forslaget til statsbudsjettet. Hele ett øre avslag som igjen vil gi en vanlig husholdning en spart utgift på opp mot to hundre kroner! Hurra for den store innsparingen. Men det igjen justerer vel bare strømselskapene inn bare ved å justere sin pris opp slik at de tar både innsparingen og litt til. Beklager at jeg er litt pessimistisk, men Norge gir aldri fra seg avgifter de først har begynt å få inn er mitt inntrykk!

Alkohol og tobakk

Dette er vel en av de gruppene som aldri har blitt billigere, men de har bare lagt på mer og mer hvert eneste år. Dette må jo være en «gullgruve» for staten. En prosent opp her, en og en halv prosent der, og en og fire tideler der. Hele veien opp på Brennevin, øl, tobakk og snus. Alt i denne gruppen stiger med en til to prosentpoeng i avgifter.

TV lisens

Det heter vel ikke TV lisens lenger men NRK lisens – for TV er så veldig mye mer enn NRK. Men NRK ba om 75 kroner og ser ut til å få 61 kroner. Ikke store summen isolert sett, men så lenge de får mer lisenspenger hvert eneste år så blir det mye til sammen. Nå er lisensen på over 3000 kroner med denne høyningen. Og NRK som knapt vises på min TV i hvert fall – er det da riktig at man skal betale for noe man sjelden eller aldri benytter?

TV lisens

Altså det finnes så utrolig mye lesestoff hvis man skal lese seg gjennom et statsbudsjett. En liten artikkel som dette er bare et miniatyrutdrag av hva som er forslått i statsbudsjettet. Jeg forstår at å utarbeid et slik budsjett er mye arbeid, men når skal det komme noe mer positivt ut av det?