Norge og Sverige, lillebror og søta bror, unionsvenner og gjenstridige konkurrenter. Gjennom hundrevis av år har vi samarbeidet, kriget og blitt underlagt enda større empirier. Vi kaller oss ofte broderfolk, og er en blanding av folkegrupper, urfolk, etnisitet og miljø Arbeidsfolk av mange slag, i god forening. Men hva skiller nordmenn og svensker mest, er vi like eller ulike?

Svensker er åpne og inkluderende

Svenskene har en lang kongehistorie som omhandler alt fra russiske tsarer og aristokratiske rojale herskere. Deres kongefamilie har en gang også vært nordmenn sin kongefamilie, som i dag er en blanding av svensk og tysk monarkisk slekt. Svenskene har i moderne tid stort sett vært et nøytralt land i konflikter, selv om de er store produsenter av militærvåpen. Dessuten har de en gjennomført etterretning som finner rom for de aller mest spektakulære spionasjesakene. Likevel er det mange som ikke kan fatte og begripe hvordan de ikke har funnet mannen bak Olof Palme-drapet som skjedde i 1986. Svensker er likevel åpne og inkluderende. Det viser seg lett på integreringspolitikken og tankene om et mangfoldig samfunn. Men svensker er glade i sine tradisjoner som Valborgsafton og Midtsommarafton.

Nordmenn er patrioter og sky

Nordmenn på sin side har lenge vært lillebror når det gjelder suksess og nettverk rundt om i verden. Vi har en forhistorie som mest sannsynlig handler om plyndring og barbari, men også om handel, sjøfart og landbruk. Lenge var vi sky og forlegne kanskje mest fordi det var så langt mellom folk. Man levde fra hånd til munn, og kårene var dårlige og minimale. Man kunne ta seg jobb på en gård om man var heldig. Tømmerhogst, fiske, landbruk og reindrift var lenge viktige inntektskilder. Men noe snudde på 1960-tallet. Vi ble mer vågale og fant olje. Vi bestemte oss for å sette av pengene i fond og ikke bruke mer enn handlingsregelen tilsier. Når også norske artister begynte å ta over for Roxette, Abba, Ace of Base og Europe, da var det ikke noen vei tilbake for oss.

Vi elsker nasjonalfølelsen vår og nasjonaldagen. Mest handler det sikkert om at det begynner å bli varmere ute og man slipper å fryse fingrene av seg. Vinteren er lang og uforutsigbar, derfor trenger nordmenn å komme seg ut. Til sola og til varmen. Mange nordmenn reiser til harry steder som Strømstad, Gran Canaria og Riga for å slikke sol og bruke pengene de har tjent på boligsalg og tvilsomme kontrakter.

Nå reiser den norske fiffen heller til San Trope, Paris og Dubai når de skal feriere. Norge har i alt 200.000 millionærer, mens Sverige har knappe 150.000 selv om landet er dobbelt så stort. Sverige er altså et mer solidarisk samfunn som setter mangfold framfor egoisme.

Sport

En måte å skille nordmenn og svensker på ser vi i sport og idrett. Norske utøvere er fra seg av entusiasme når det gjelder å vinne, og spesielt over svensker. Det er idretter som ski og hopp nordmenn historiske har slått svenskene. Men ikke i idretter som tennis, golf, fotball og bandy. Ishockey har vært en av Sveriges beste grener i OL, der de har tatt hele 11 gullmedaljer.