En ting som alltid kommer tilbake når vi nærmer oss desember og julehøytiden. Jeg tenker ikke på all pyntingen og alt det som også selvfølgelig kommer tilbake hvert eneste år. Jeg tenker på alle de testene som kommer av mat og øl.

Testing av mat og drikke mot jul

Hvem har det beste og hvem har det mindre beste? Ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, juleøl og flere andre varianter som man tradisjonelt spiser og drikker rundt omkring i det ganske land. Skal se litt på alt dette og hva som er skrevet så langt i år og litt fakta rundt tingene.

Pinnekjøtt

Som med veldig mange andre ting så finnes det store pris variasjoner på pinnekjøtt. Men det er ikke alltid det dyreste kjøttet er det beste kjøttet. Ved litt kikk på internett finner jeg priser på pinnekjøtt fra 149 til 419 kroner kiloen. Så her er det penger å spare på å sjekke nettopp slike undersøkelser jeg nevner og tenker på.

Pinnekjøtt er tradisjon som julemat i mange hjem i Norge. Og da spesielt til julemiddagen eller til middager i forbindelse med julehøytiden. Pinnekjøttet er originalt sau eller eventuelt geitekjøtt som er tørket. Det finnes også ganske mange andre navn på denne retten men jeg holder meg til denne som er mest kjent. Når vi hører ordet pinnekjøtt så tenker vi jo både på en spesiell type kjøtt, men også på en spesiell tupe matrett – altså kjøttet som tilberedes på en spesiell måte. Dette kan variere noe fra sted til sted i landet. Vest i Norge er stedet hvor retten er mest vanlig. Men mange vestlendinger har jo tatt dette med seg til andre deler av landet også. Rundt regnet så er det cirka en tredjedel av det norske folk som spiser pinnekjøtt til julemiddagen. Men det er så mye som hele sju av ti som spiser pinnekjøtt en eller annen gang i løpet av juledagene. Slik er Norge. Det gjør retten til julemiddag på andreplass etter mitt neste punkt.

Ribbe

Norge mest populære julemat! Hvem har vel ikke spist ribbe en eller annen gang? Det finnes vel knapt et menneske i Norge som ikke har spist eller i det minst smakt på denne maten. I mine øyne en herlig matrett som også burde tilberedes litt på andre årstider og ikke bare til julehøytiden.  Men litt tilbake til innledningen min. testing av eller sammenlikning mot andre produsenters varer. Hvert eneste år omtrent er deg «krig» fra – ja den starter tidligere og tidligere for hvert år. Men i november finner man ribbe i alle butikker og prisene presses og presses opp og ned konstant. Og media tester og tester for å finne den produsenten som levere best og den som leverer den dårligste. Men vi alle må da forstå at det kjøttet som blir testet ikke er det samme som du spiser – så bare her kan det allerede forekomme forskjeller. Men vi leser slike tester hvert eneste år og vi kommenterer og kritiserer de hvert eneste år. Slik er Norge!

Ribbe

Jeg tror jeg skal se på enda flere varianter enn disse to, men jeg lar det komme i neste artikkel – så følg med videre om du trives med hva du kan lese her.